Vertical Garden Houses, Winchester

Winner of both City of Winchester Trust and National Civic Trust Awards.

The scheme comprises two dwellings, each containing two bedrooms, home-work studio and open plan ground floor.

A challenging and restricted site demanded an inventive architectural solution, and our design proposed a modern, vertically stacked re-interpretation of the Victorian terrace house. Both dwellings make maximum use of the internal volume, with all available space allocated to accommodation and storage. The exterior envelope of the buildings is also innovative, with generous glazing, and a series of shady overhangs, louvres and vertical planting which help regulate the internal temperature and minimise energy costs; in both summer and winter.

The vertically stacked garden climbing the western aspect of the development is a key part of the design, acting as it does, as both privacy screen and temperature moderator. It also links the interior and exterior spaces of the building, and helps root the development into the surrounding urban topography.

We hope this award winning design will inform and influence the debate about future urban interventions in Winchester, and in coming years perhaps an entire terrace of such buildings will be constructed. At a more site-specific level, one of our key aspirations when devising the scheme was that these new homes might inspire a re-imagining of the adjoining car park, and that one day a green and pleasant urban square might take the place of barren tarmac.

Winchester Urban Development, South West Elevation Winchester Urban Development, Detail of North West Elevation
Winchester Urban Development, Detail View of Balcony Winchester Urban Development, Detail View of Ground Floor Verandah